Att göra

När du är hos oss har du nära till både den charmiga hamnstaden Åmål, men också till Dalslands både vackra och dramatiska natur. Ja, här finns mycket både för äventyraren och för dig som vill ha rofylld semester. Här får du några väl utvalda tips.

Att göra

När du är hos oss har du nära till både den charmiga hamnstaden Åmål, men också till Dalslands både vackra och dramatiska natur. Ja, här finns mycket både för äventyraren och för dig som vill ha rofylld semester. Här får du några väl utvalda tips.

Åmåls centrum
med hamn och bad

13 km/12 min med bil
Vid Vänerns strand ligger pittoreska Åmål, med en härlig småstadscharm. Gågata, vackra gamla byggnader, trevliga affärer, mysiga promenadstråk är bara några exempel.

Badplatsen Sandvarpet/Tössebadet

3,3 km/6 min med bil
En vacker liten oas vid Vänern med sandstrand och badbrygga. Dessutom finns det lekplats, grillplats och toaletter.

Knarrbysjöbadet

19 km/22 min med bil
En trevlig familjebadplats med en liten sandstrand och stora gräsytor. Bra faciliteter med badbrygga, hopptorn, grillplats, omklädningsrum, toaletter, lekplats med mera.

Sörknattens
naturreservat

20 km/24 min med bil
Kuperad vandringsled med underbara utsiktsplatser. En del scener i filmen Ronja Rövardotter spelades in här, så känner du för att göra ett vårskrik så är det bara att göra som Ronja.

Yttre Bodane naturreservat

19 km/20 min med bil
Ett skogs- och skärgårdslandskap vid Vänern. Flera vandringsleder och ett mindre Naturum. Inom naturreservatet finns också elva riksintressanta kuströsen från bronsåldern.

Not Quite konstnärsområde

14 km/13 min med bil
Här finns konsthallar, galleri, butik och bistro. Handla i konstbutiken, njut av fika, mat och dryck i bistron eller delta i något av de events som arrangeras här.

Bräcke Ängar naturreservat

21 km/22 min med bil
Ett minnesmärke över det äldre kulturlandskapet med en stor blomsterprakt, speciellt under våren. Du kan vandra någon av de två lederna och njuta av landskapet. Här finns också ett rikt fågelliv.

Håverud, akveduktområde

35 km/30 min med bil
En av Dalslands mest besökta sevärdheter där det blir ett unikt möte mellan landsväg, järnväg och vattenväg. Akvedukten invigdes 1868 och beskrivs som en galen idé som blev en genialisk lösning. I Kanalmuseet kan du lära dig mer kanalen och akvedukten.

Vita
Sannar

36 km/30 min med bil
En riktig playa som kan få dig tro att du är vid Medelhavet, fast du är i Dalsland. En härlig och barnvänlig badplats med långgrunda bad i Vänern. Bryggor, omklädningsrum och toaletter finns här.

Dalslands
Moose Ranch

56 km/45 min med bil
Kom nära skogens konung på ett tryggt sätt. Du kan vandra runt älgparken på egen hand, eller följa med en guide på en vandring. Huvudaktiviteten är naturligtvis att följa med när älgarna ska matas. Garanterat Instagramvänligt.

Dalslands
Konstmuseum

33 km/25 min med bil
Ett museum där samtidskonsten möter naturen, som det heter i programförklaringen. Museet startades av Dalslandskännaren Sten Torstensson, vars samlingar av föremål, konst, silver och konsthantverk bildar basen för museet. Kombinera det med de tillfälliga utställningarna så har du ett givet utflyktsmål.

Örtagården i Dals Rostock

39 km/30 min med bil
Örtagården ligger vackert i Brunnsparken bredvid Rostocks gamla hälsobrunn. Här finns ateljé, växtförsäljning och ett café. Du kan också njuta av ca 300 olika växter, alla med sin speciella historia och användning.

Halmens Hus i Bengtsfors

34 km/25 min med bil
Här kan du se en utställning som berättar om hur halm använts i olika kulturer under lång tid och ta del av berättelsen om varför halmen fått så stor betydelse just i Dalsland. Dessutom erbjuds olika kurser och flera tillfälliga utställningar, som kompletterar den permanenta utställningen.

Tresticklan
Nationalpark

77 km/1 tim 15 minuter med bil
Den 30 kvadratkilometer stora nationalparken är den största väglösa och obebyggda skogstrakten i södra Sverige. Det är en häftig obruten vildmark i gränstrakterna mot Norge med vackra sjöar och säregen terräng.